De revolutie van de jeans

De jeans: het onmisbare item, we hebben er tig van in onze kast liggen en we dragen ze ook bijna elke dag. We weten allemaal hoe deze eruitzien, maar weten we nou eigenlijk waar de mode van nu vandaan komt?

Wij nemen je mee terug naar de 16e eeuw naar de Italiaanse stad Genua waar het allemaal begon. Hier werden slijtvaste broeken gemaakt wat werken gemakkelijker maakte.

De naam jeans komt uit Frankrijk, de Fransen wilde de stof namaken die in Genua gemaakt werd. Het lukte helaas niet, het resultaat was spijkerstof Bleu de Genes, wat letterlijk ‘Blauw uit Genua’ betekent. Uiteindelijk hebben de Engelsen hier ‘Jeans’ van gemaakt.

In de 18e eeuw werd de jeans naar Amerika gebracht door de Duitser Levi Strauss, bekend van het merk Levi’s. Hij verhuisde met zijn gezin vanuit Duitsland naar New York en later naar San Francisco. Hij kreeg door dat er veel geld te verdienen was met goudzoekers en begon zich hierop te focussen. Voor hen begon hij stevige broeken te maken van canvasdoeken, maar tegen verwachtingen in sloegen deze broeken helaas niet aan. Dit hield de Duitse Strauss niet tegen en hij ging zich meer verdiepen in stoffen. Uiteindelijk kwam Strauss uit bij een soort katoenstof, dit was steviger en het komt uit het Franse stadje ‘Serge de Nîmes’ wat door de Amerikanen uiteindelijk ‘Denim’ geworden is. De broeken van deze stof sloegen wel aan alleen gingen de zakken snel kapot.

Kleermaker Jacob Davis maakte ook broeken en hij bedacht hier iets op. Hij gebruikte klinknagels (platgeslagen spijkertjes) voor op de hoeken van de zakken en bij het kruis om het scheuren tegen te gaan. Door gebrek aan geld kon Davis geen patent aanvragen en zo legde hij contact met Strauss om samen patent aan te vragen. Zo ontstond in 1873 de eerste spijkerbroek.

Op de achterzakken stond met oranje garen een ‘v’ die de vleugels van een arend voorstelden, wat natuurlijk stond voor vrijheid. Een aantal jaren later kwam er ook een plaatje van paarden die de broekspijpen uit elkaar proberen te trekken waarmee ze duidelijk laten zien dat de jeansbroeken veel te sterk zijn.
Rond 1890 verviel het patent op de spijkerbroek. Vanaf dit moment werd de spijkerbroek het meest geïmiteerde kledingstuk ooit.

Doordat acteurs in films vaker jeans droegen, veranderde de werkbroek naar een alledaagse broek. Jongeren gingen massaal de broeken kopen, de jeanstrend was ontstaan.

In Europa begon de trend pas na de Tweede Wereldoorlog toen Amerikaanse soldaten hun Levi’s spijkerbroeken achterlieten.

In de jaren 60 & 70 werd de jeans als ‘protestbroek’ gezien van vooral de Hippies. Het waren heupbroeken met wijde pijpen en op de broeken werden bloemen, kralen en vele andere decoraties genaaid. De jeans begon zich vanaf dit moment razendsnel te ontwikkelen.

In de jaren 80 werden de jeans door de vrouwen ook meer gedragen en de broeken werden steeds strakker. De mannen begonnen de pantalon in te ruilen voor de jeans.

In het begin van de jaren 90 kwamen de zogeheten mom-jeans in de mode. Ook werd een beetje versleten jeans als ‘mooi’ beschouwd. Bij de mannen was versleten ook hot en de broeken met een wat hogere taille werden veel gedragen.

In het midden van de jaren 90 gingen de vrouwen zich vrouwelijker kleden en werd er plaats gemaakt voor de skinny jeans.

Door de hiphop tijd en artiesten als Tupac en The Notorious B.I.G. werden de mannen  geïnspireerd om afgezakte jeans te dragen. Aan het einde van de 20e eeuw was de casual look voor zowel de mannen als vrouwen een trend. Zo droegen de vrouwen jeans met een lichte wassing en kwamen trends uit de ‘70s, als wijde pijpen en het laag op de heupen dragen van jeans weer terug. Bij de mannen was het dragen van korte broekjes en de lichte wassing ook helemaal nieuw.

Vanaf het jaar 2000 werd de modewereld door de technologische ontwikkelingen sterk beïnvloed. Wat in de vorige eeuw een trend onder de mannen was, zijn de hotpants in deze eeuw onder de vrouwen ook erg in. De slijtplekken op de jeans werd een nieuwe trend door artiesten als Britney Spears en Destiny’s Child. Later kwamen de skinny’s weer helemaal terug. Bij de heren was het dragen van een lage taille jeans een trend. Ook de wassingen en slijtingen konden niet ontbreken.

Vanaf het jaar 2010 waren de hoge taille broeken, wijde pijpen en de boyfriend-jeans erg gewaardeerd onder de vrouwen. Bij de heren waren broeken helemaal gedecoreerd met ritsen, grote zakken en scheuren.
Tegenwoordig kan je de jeans zo gek nog niet bedenken. Jeans met scheuren zijn lang een trend geweest en je zag soms meer huid dan stof.

Geschreven door Esmée Berkelaar – 06 april 2018

Nieuwsoverzicht